nega bisona

bichon frise grooming
bichon frise grooming

Bišoni su rasa koja ima mnogo vrlina (ja bih rekao čak i previše vrlina), ali imaju jednu manu. Njihova nega je jako komplikovana.
Ponekada ljudi ne razmisle dovoljno, pa kupe bišona, jer se zaljube u njegov izgled. Međutim, onda se dogodi da u prvo vreme lepo neguju psa, a da kasnije, posustanu u tome, pa se onda odluče da vode psa kod grumera na frizuru tkzv. mašinicom, koja zaista nije ni malo tipična! Imajte u vidu da lepotu bišonu daje dlaka, i on bez dlake, nije ni u deseti deo lep, kao kada ima dlaku. Dakle, morate biti spremni da negujete bišona, što je apsolutno svakodnevna obaveza. U ovom članku, ja Vam ne mogu verodostojno preneti sve obaveze koje ćete imati oko nege psa, ali ću pokušati da Vam objasnim, koji su Vam to alati potrebni da posedujete, i šta sa njima trebate da radite da biste negovali svog ljubimca koga imate ili koga nameravate da kupite.

Na slikama iznad je prikaz slicker četke kakva Vam je neophodna, i češlja. Češalj ne mora nužno da bude bredniran, može poslužiti i neki sasvim običan, dok za četku trebate birati poznatog proizvođača i izdvojiti više novca, kako četka ne bi ubadala psa, i kako bi pas kroz proces četkanja prošao što je prijatnije moguće.
Dakle, pas se prvo prođe odnosno prečetka sa slicker četkom, a o onda se očešlja, pažljivo od korena dlake, sve do njenog samog kraja, kako bi se raspetljao svaki postojeći čvor, te sprečili oni u nastanku.
Ovo je najvažnija radnja kod nege bišona. Sve možete drugo da preskačete, pa čak i samo kupanje, ali ako ovo radite redovno, onda se u svakom trenutku možete obratiti groomeru koji će veoma lako da uradi posao, bez ikakvih problema. Za raščešljavanje se mogu koristiti i dodatni proizvodi, poput spreja, koji će pomoći da se pas lakše raščešlja.

Dog blaster - dryer
Dog blaster – dryer

Nakon kupanja profesionalnim šamponom i upotrebe balzama, bitno je psa lepo izfenirati. Da bi se to uradilo onako kako bi trebalo, neophodno je da se koristi profeisonalni fen – blaster, nalik ovome sa fotografije. Fen koji se koristi za ljudsku upotrebu može da posluži kad je štene baš malo, ali nakon toga, sa njime nećete uspeti da uradite ono što je neophodno. Zato morate nabaviti profesionalni fen za feniranje pasa, ili feniranje, i ostalo prepustiti profesionalcu groomeru, odnosno grooming salonu. Dok traje proces feniranja, sve vreme se pas četka slicker četkom sa prikaza gore, i na taj način kovrdžava dlaka ispravlja.

Grooming sisscores
Grooming sisscores

Makaze za pse, su alat koji dolazi na samom kraju, nakon procesa feniranja. Postoji mnogo vrsta makaza, ali su tri osnovna tipa makaza bitne kada govorimo o groomingu bišona. Ravne makaze, zakrivljene, i efilir makaze koje služe za stanjivanje odnosno proređivanje dlake. Sve tri vrste makaza su apsolutno neophodne, i tipična bišonska frizura se ne može napraviti bez ovog alata. Naravno, ako niste vešti, ili nemate motiv da ikada postanete vešti, ovo može umesto vas uraditi profesionalac.

Na slici iznad je crtež-prikaz tipične bišonske frizure, profesora gruminga gđe Ane Beradiševe iz Rusije. Ideja je da makazama psu treba napraviti baš ono što je prikazano na crtežu iznad. To naravno nije lak posao, i osim poznavanja anatomije, alata, veštine, potrebno je posedovati i talenat kako bi krajnji efekat bio baš onakav kako to i treba da ispadne.

Uz sve što je gore navedeno, neophodno je napomenuti da na dnevnom nivou, treba birsati oči bišonu, kako bi se sprečilo crvenilo, sušiti predeo oko usta, koji ne sme biti mokar, kako bi se sprečila oksidacija dlake u tom predelu, ali i brisanje šapica nakon gotovo svake šetnje. Takođe, vašem bišonu uvek morate čupati dlake iz ušiju, kako bi vazduh mogao da struji i kako ne bi dolazilo do infekcija, a nokti uvek moraju biti skraćeni na adekvatnu dužinu.

Autor teksta Miloš Kuzmanović © Mart 2020. Sva prava zadržana, zabranjeno je kopiranje kompletnog ili dela teksta, bez prethodnog odobrenja autora.