Puppy mills

Puppy Mills su u bukvalnom prevodu farme pasa. U svetu kinologije danas oni predstavljaju veliki problem. Radi se o mestima na kojima se uzgajaju psi u nehumanim uslovima, bez osnovne nege, sve u cilju što manjeg koštanja i većeg profita imaoca pasa (drugi termin zaista ne mogu da upotrebim). Ova pojava postoji u razvijenim zemljama sveta, ali i naša zemlja nije izuzeta. Zato otvorite četvoro očiju kada kupujete psa, bilo koje rase. U pitanju su ljudi bez morala, skrupula, često i bez zanimanja, sasvim neostvarene osobe, koji su pronašli lak izvor zarade u uzgoju pasa. Farme pasa, pravo su mučilište za životinje. Uglavnom se drže negde „iza kuce“, vrlo retko obilaze, životinje su prepuštene same sebi, a hranu i vodu dobijaju, samo toliko da bi uspeli da prežive. U takvim uslovima ne mogu živeti zdravi psi, ženke imaju legla i po dva puta godišnje, jer je mužjak ili mužjaci, uvek u istom „košu“ sa ženkama, koje su uglavnom brojnije, jer donose profit. U takvim uslovima, često nastaju štenci iz veoma bliskih incesta, a sve i da to ne bude slučaj, štene koje je rodila tako izmučena i neadekvatno zbrinuta ženka, svakako neće biti zdravo.

puppy mills
puppy mills

Mnogima je teško da shvate zašto pravi rasan pas mora da ima veću cenu koštanja, ali zbog neinformisanosti ljudi, dolazi do nerazumevanja. Nažalost, pravi rasni pas, bilo koje rase, koji je rođen u dobrim uslovima, ne može da se kupi za 100 i 200 evra i slično. Sa tom cenom, ni jedan odgajivač koji je pružio svom psu adekvatnu negu, ne može da ima mogućnost da isplati čak ni osnovne troškove. Vrlo je bitno, kada kupujete svog psa, da možete da vidite oba roditelja ili majku, ukoliko mužjak nije iz iste odgajivačnice, ali i uslve u kojima pas ili psi žive. Ukoliko Vam „odgajivač“ od koga ste namerili da kupite štene odbija da pokaže bilo šta od navedenog, to je prvi signal da nešto nije kako treba. Pravi odgajivač će Vas saslušati, uputiti na sve što Vas interesuje, objasniti, pokazati, pa tek onda razgovarati o ceni, pošto se uveri da ste Vi možda dobar potencijalni vlasnik za psa njegovog odgoja. Pravom odgajivaču nije stalo da samo proda štene, već mu je prevashodno stalo da štene koje je odgajio ima srećan život, sa puno ljubavi i svom potrebnom negom i pažnjom.

Kada kupujete psa, znajte da kupujete živo biće koji će biti Vaš životni saputnik u narednih mnogo godina. Bolje i sačekajte malo vremena, skupite malo više novca i kupite pravog psa, na pravom mestu, koji će biti apsolutno zdrav i izrasti baš u onakvog psa, kakvog ste želeli. Kupiti psa sa „farme“, koji nije imao adekvatnu negu, kao i njegovi roditelji, često podrazumeva da ćete morati sa psom da „kupite i veterinara“, što se na kraju ispostavi kao dramatično veći trošak od početnog, pa na vreme razmislite, šta Vam je činiti.

Budući da su patuljaste rase pasa, sve popularnije u poslednje vreme, a iz ugla štancera, lake za manipulaciju (jer mnogo pasa može da stane i u omanji kavez i slične grozote), upravo su to rase koje su najviše pogođene pojavom ovakvih farmi.

Kupovinom psa iz puppy mill-a, na direktan način gurate tim „ljudima“ novac u džep, zbog čega oni opstaju i nastavljaju da muče životinje. Ne kupujte psa sa farme i na taj način podržite jedinu moguću borbu za njihov nestanak!